Konsultasjoner

Helseattest

En helseattest forteller om hundens helsetilstand

En helseattest er en dokumentasjon fra veterinæren som beskriver dyrets helsetilstand. Veterinæren vil gjennomføre en grundig klinisk undersøkelse og notere eventuelle avvik. Under undersøkelsen vil veterinær sjekke dyrets 

  • Øyne og øre 

  • Hud og pels

  • Lymfeknuter

  • Bevegelsesapparat

  • Munnhule og tenner 

  • Hjerte og lunger. 

Hos hanndyr kontrolleres det også om testiklene har kommet ned i pungen eller ikke.

Du får en signert og stemplet attest som kan benyttes til det formålet du trenger den for.

Vi anbefaler alltid å få en helseattest ved kjøp eller salg av både valper og voksne hunder.

Analkjertel problemer

Ved fulle analkjertler kan analsekret lekke når dyret setter seg eller ligger og hviler. Dersom utførselsgangen er tilstoppet, kan analkjertelen sprekke, noe som resulterer i et hull i huden ved siden av endetarmen. Dette er veldig smertefullt, og dyret kan vise smerter ved defekering og være motvillig til håndtering av bakparten. Veterinæren vurderer om det er tilstrekkelig å tømme analsekkene manuelt mens dyret er våkent, eller om det er nødvendig med beroligende medisiner og kortvarig narkose for å åpne tilstoppede utførselsganger og spyle analsekkene.

Vanlige symptomer på analkjertelproblematikk kan være

  • Kløe, som får dyret til å ake seg på rumpa ved å dra bakparten langs bakken med frambeina

  • Slikking og biting ved haleregionen

  • Sterk lukt, rødme og hevelse ved endetarmen 

  • Endret farge på analsekretet. 

Patellatest

For en del hunderaser må det foreligge en attest for kneledds-/patellastatus før hunden kan brukes i avl. Det som kalles en patella-attest vil si en attest som beskriver funnene ved undersøkelse av kneleddet og kneskålens posisjon i leddet. På grunn av arvelighet er det viktig å kartlegge status på dyr før de brukes i avl.

Før hunden skal undersøkes hos veterinær, må eier gjøre følgende:

  1. Logge inn på min side på nkk.no.

  2. Forhåndsbetale og skrive ut et skjema med eier- og dyredata.

Dette skjemaet må tas med til undersøkelsen. Hunden må være ID-merket med mikrochip, som vil bli avlest under undersøkelsen.

Dette skjemaet må medbringes til undersøkelse. Hunden må være ID-merket med mikrochip og chipen avleses i forbindelse med undersøkelsen.

Eu-pass

Når man skal ta med hunder og katter til utlandet trenger de et eget kjæledyrpass. Dette er på mange måter likt våre egne pass, og fungerer som identifikasjonspapirer for dyret. 

I passet til kjæledyret ditt står det all informasjon om dyret, inkludert ID-nummer, navn, fødselsdato, rase, farger, vaksiner og litt annen informasjon. Målet med dette er at man skal kunne identifisere hunden når man passerer grenser, slik at man vet at hunden som er med deg faktisk er dette dyret, at den har fått vaksinene sine, og at dyret er den rasen du sier.

Alle hunder og katter som reiser til utlandet må ha et eget kjæledyrpass

Selv når du bare reiser til Sverige. Kjæledyrpass er godkjent i alle EU- og EØS-land, og kalles noen ganger for et EU-pass. Om du reiser til andre verdensdeler er det ikke gitt at kjæledyr passet godkjennes, og det kan være egne regler og krav for å ta med seg dyret ditt.

PS: Dersom du skal reise til utlandet med hunden din er det også litt mer enn bare kjæledyrpass du må tenke på.

Les guide om å ta med hunder og katter til utlandet her.

Parasittkontroll

Parasittundersøkelser og symptomer hos kjæledyr

Regelmessige parasittundersøkelser er viktig for å sikre kjæledyrets helse. Ved mistanke om parasitter, ta med en avføringsprøve fra kjæledyret ditt til klinikken. Prøven testes direkte hos oss for å avdekke tilstedeværelse av spolorm, bendelorm og giardia. Mengde tilsvarende et par spiseskjeer er nødvendig for å avklare om hunden har spolorm, bendelorm, giardia eller andre parasitter.

Hvis hunden har diaréproblemer, kan det også være aktuelt med en større bakteriologisk prøve.

Hudsykdommer

Hudproblemer er blant de vanligste årsakene til at kjæledyr besøker veterinæren. De kan være komplekse og krever ofte en grundig undersøkelse og flere konsultasjoner for å avdekke årsaken til sykdommen. I noen tilfeller kan det underliggende problemet ikke kureres, men det er viktig å finne en behandling som kan holde symptomene i sjakk.

Behandling av hudsykdommer avhenger av den underliggende årsaken

Langsiktig eller livslang behandling kan være nødvendig, og regelmessige kontrollbesøk er viktig for å unngå tilbakefall. Hudsykdommer er et utbredt problem hos både hunder og katter, med mange mulige årsaker som allergi, ubalanse i hudens naturlige flora, infeksjoner, og mer.

Å bekjempe hudsykdommer kan være krevende når de først har oppstått, derfor anbefales regelmessig pleie av veterinærer.

Smertebehandling kroniske lidelser

Kronisk smerte defineres som smerte som vedvarer utover helingstiden for en skade

Dette er et velferdsproblem for dyret, og mange eiere av dyr med kroniske smerter er fortvilte fordi de bekymrer seg for dyrets livskvalitet og frustreres over at smertene kan være vanskelige å behandle. 

Vanlige årsaker til kroniske smerter inkluderer 

  • Artroser 

  • Ryggproblemer/nervesmerter. 

Hvis du mistenker at ditt dyr kan ha smerter, ta kontakt med oss så snart som mulig.

Øyeundersøkelse

Hunder og katter kan rammes av de samme sykdommene som mennesker

Dette inkluderer ørebetennelser, infeksjoner, tørre øyne, hornhinnesår, snøblindhet, grønn og grå stær. Disse tilstandene kan variere fra å være ubehagelige til å forårsake blindhet. Det som kan virke som en enkel øyebetennelse for eieren, kan faktisk være en alvorlig tilstand som truer synet.

Øyeskader hos hunder og katter, som er smertefulle, bør undersøkes så snart som mulig slik at vi kan finne korrekt diagnose og starte riktig behandling umiddelbart. 

Øyelysing av hund

Hos hunder gjøres dette for å oppdage arvelige øyesykdommer. Mange hunderaser kan ha arvelige øyesykdommer som gjør at synet vil svekkes tidligere enn normalt. For mange raser er det et krav at hunden gjennomgår en øyelysning før den benyttes i avl. 

Øyelysning må foretas av spesialist, og dette kan kan vi i dag dessverre ikke utføre hos oss.

Øreundersøkelse

Ved en øreundersøkelse undersøker vi begge ørene grundig. Vi bruker et otoskop for å inspisere øregang og trommehinne nøye. Deretter tar vi ut en svaberprøve fra øret, som vi analyserer i mikroskop for å identifisere eventuelle bakterier og sopp.

Etter denne undersøkelsen vil veterinæren kunne anbefale en passende behandling og eventuelt foreslå hvilke videre undersøkelser som bør gjøres. Ørebetennelser er et av de vanligste problemene vi behandler. De oppstår ofte akutt, men kan utvikle seg til en kronisk betennelsestilstand dersom de ikke blir behandlet korrekt. En ørebetennelse kan oppstå som et engangstilfelle, men dersom hunden får tilbakevendende problemer, bør den utredes videre for å avdekke en underliggende årsak.

Indremedisinsk utredning

Indremedisin omfatter sykdomstilstander som angår indre organer, inkludert hjertelidelser, fordøyelsessykdommer, lungelidelser, endokrinologi, sykdommer i bloddannende organer, nyrelidelser og infeksjonssykdommer. Av og til kan en syk hund eller katt ha forandringer i indre organer som forklarer symptomer som vekttap, økt drikkelyst eller generell slapphet. For å finne ut av dette kan vi supplere en grundig undersøkelse av dyret ditt med blod- og urinprøver, samt ultralydundersøkelse eller røntgen av buk og brysthule. Dette hjelper oss med å stille en riktig diagnose, slik at vi kan vurdere videre behandling og prognose.

Hjerte og lungesykdommer

Hjerte og lungeutredning er et viktig behandlingstilbud for kjæledyr.

Ved en hjerteutredning foretar veterinæren en grundig klinisk generell undersøkelse med fokus på auskultasjon av hjerte og lunger. Deretter utfører vi en ultralydundersøkelse av hjertet og en elektrokardiografisk undersøkelse (EKG), og eventuelt røntgen av brystet. Ultralyd av hjertet, som vanligvis kalles ekkokardiografisk undersøkelse, er en svært viktig del av hjertediagnostikken. Vi kan vurdere hjertets struktur i detalj – hjertekamre, hovedpulsårer og hjerteklaffer – samt hvordan hjertet fungerer. Tidlig diagnose og riktig behandling av hjerte og lungesykdom er avgjørende for livslengde og god livskvalitet.

Hjerte og lungeutredning av hund og katt er anbefalt ved mistanke om hjerte eller lungesykdom.

Fordøyelses sykdommer

Hunder og katter kan få sykdommer som ørebetennelser, infeksjoner, tørre øyne, hornhinnesår, snøblindhet, grønn og grå stær. Disse tilstandene kan variere fra ubehagelige til å forårsake blindhet. Selv en enkel øyebetennelse kan være alvorlig og bør undersøkes raskt.

Fordøyelsessykdommer kan påvirke kjeven, munnhulen, spiserøret, mage-tarmkanalen, galleblæren, bukspyttkjertelen og leveren. Problemer her kan svekke næringsopptak og krever ofte blod-, urin-, avføringsprøver samt ultralyd og røntgen for diagnose.

Tegn på fordøyelsesproblemer inkluderer:

  • Oppkast, diaré

  • Appetittendring

  • Flatulens

  • Forstoppelse

  • Inaktivitet

  • Kløende hud

Disse kan være alvorlige og krever veterinærhjelp. Behandling avhenger av årsaken og kan inkludere intravenøs væskebehandling, spesielt viktig for unge og små dyr.

Kontakt oss hvis ditt kjæledyr har symptomer på fordøyelsesproblemer.

Infeksjons sykdommer

Infeksjonssykdommer hos hunder og katter kan skyldes virus, bakterier, sopp eller parasitter, og kan variere i alvorlighetsgrad. Vaksinasjon, god hygiene, rutinemessig veterinærpleie og parasittkontroll er viktige forebyggende tiltak. Behandling av infeksjoner avhenger av årsaken og alvorlighetsgraden.

Veterinærer diagnostiserer infeksjoner gjennom kliniske undersøkelser, blod-, urin-, og avføringsprøver, samt bildediagnostikk som røntgen og ultralyd. Biopsier eller cytologi kan også brukes for å undersøke vev eller væske. Resultatene brukes til å stille en diagnose og utvikle en behandlingsplan. Tidlig diagnose er avgjørende for effektiv behandling.

Regelmessige veterinærbesøk, vaksinasjoner og god pleie er viktige for å oppdage og forebygge infeksjonssykdommer hos kjæledyr.

Oppkast og diarè

De fleste dyreeiere vil oppleve at hunden eller katten deres får oppkast og/eller diaré i løpet av livet. Mulige årsaker til disse symptomene inkluderer mage-/tarminfeksjoner (virus eller bakterier), endoparasitter (som innvollsorm og Giardia), inntak av mat dyret ikke tåler, fôrallergi, brått fôrskifte, fremmedlegemer (som leker, hårstrikk eller klær), eller alvorlige sykdommer som nyresvikt, leversvikt, bukspyttkjertelbetennelse og diabetes.

En av de vanligste årsakene til at hundeeiere kontakter veterinær er problemer med oppkast og diaré hos hunden eller katten. Ofte er generell støttebehandling tilstrekkelig for å løse problemet, men noen ganger kreves en grundigere utredning. Dette kan inkludere blodprøver, avføringsprøver, røntgen og ultralyd.

Hvis oppkastet ikke opphører innen 12 timer, eller diaréen ikke bedres etter 2-3 dagers hjemmebehandling, bør veterinær også kontaktes.

Halthet

Halthet hos hunder og katter kan oppstå i varierende grad og av ulike årsaker

Fra enkle forhold som insektstikk og såre poter til frakturer og leddproblemer forårsaket av en enkelthendelse eller underliggende sykdom. 

Veterinæren vil undersøke dyret i våken tilstand, både i bevegelse under rolig gange og eventuelt i raskere tempo, samt gjennom en fysisk undersøkelse av muskulatur, ledd, sener, ligamenter og skjelett. 

Avhengig av funnene ved undersøkelsen, kan det være nødvendig å ta røntgenbilder og starte videre behandling

Kuttsår

Hunder og katter risikerer alltid å få sår og skader

Som oftest er sårene små, og du kan pleie dem og få dem til å gro av seg selv. Dyr som har skadet seg i skogen på store greiner og pinner, ser vi også ofte, de kan også skade seg på glass, piggtråd og annet. Det kan også dreie seg om sår som infiseres og blir til en byll som ikke vil gro, eller som har sprukket. Men av og til er man uheldig og er nødt til å kontakte veterinær, da er det viktig å komme så fort som mulig for å unngå infeksjon og for å sikre raskere heling. Såret bør ikke være eldre enn åtte timer når det blir sydd. Dersom dyret blir slappt, har feber, eller såret hovner opp eller blir rødt/betent, er dette tegn på infeksjon. Noen sår krever smertestillende og av og til sedasjon for at man skal kunne rengjøre dem. 

Ta alltid sår på hund og sårskader på alvor. Hvis såret blir infisert, kan bakteriene tas opp i blodsirkulasjonen.