fôrallergi hos hund og katt
Fôrallergi hos hund og katt oppstår når dyret reagerer på enkelte ingredienser i maten, ofte proteiner fra for eksempel storfe, kylling, hvete eller melk. Mange ganger har kjæledyret spist dette i lang tid før kroppen plutselig begynner å protestere. De første symptomene dukker som regel opp i ung alder, gjerne rundt ett år, men det kan skje når som helst i livet. I motsetning til miljøallergier som varierer med årstidene, vil fôrallergi som regel gi plager gjennom hele året.
Symptomer på fôrallergi hos hund og katt
Fôrallergi kan være vanskelig å oppdage fordi symptomene ofte ligner på andre typer allergier, særlig miljøallergi. Det vanligste tegnet på at noe er galt, er kløe. Mange dyr begynner å klø, bite eller slikke seg unormalt mye – ofte på labber, mage, ved haleroten eller i ansiktet. Dette kan føre til sår hud, hårtap eller tilbakevendende øre- og hudinfeksjoner.
Andre tegn du bør følge med på, er at dyret gnir ansiktet mot møbler eller gulv, vasker seg overdrevent, eller viser irritasjon i huden uten at du helt vet hvorfor.
I tillegg til hudplager kan noen dyr få mageproblemer som oppkast, diaré, gass, dårlig matlyst eller ubehag i magen. Rundt 10–15 % av kjæledyr med fôrallergi viser denne typen symptomer i tillegg til, eller istedenfor, kløe.
Fôrallergi kan oppstå i alle aldre, men det er vanlig at man ser de første tegnene når dyret er ungt.
Hvordan stilles diagnosen fôrallergi hos hund og katt?
Å finne ut om kjæledyret ditt har fôrallergi kan være en tålmodighetsprøve – men det er fullt mulig å få en tydelig diagnose med riktig fremgangsmåte.
Når mistanken om fôrallergi oppstår, starter man som regel med en eliminasjonsdiett. Dette innebærer at hunden eller katten kun får én spesifikk diett i minst 6–8 uker – og absolutt ingenting annet.
Eliminasjonsdietten er enten Hjemmelaget mat med en helt ny proteinkilde dyret aldri har fått før eller et hypoallergent veterinærfôr med hydrolyserte proteiner (proteiner brutt ned i så små biter at kroppen ikke kjenner dem igjen som allergener)
I denne perioden må alt av godbiter, tyggebein, smaksatte medisiner, tyggeleker og til og med tannkrem unngås, for å sikre et rent testmiljø.
Hva ser man etter?
Målet med eliminasjonsdietten er å se om symptomer som kløe, hudbetennelser, øreproblemer eller mage-tarmplager forsvinner. Hvis tilstanden bedrer seg, kan det tyde på at maten er årsaken.
For å bekrefte at symptomreduksjonen faktisk skyldes maten – og ikke medisinsk behandling som ofte gis samtidig – utføres en provokasjonstest etter 8–10 uker. Dette innebærer at man gradvis reintroduserer tidligere proteinkilder én og én. Dersom dyret reagerer med forverrede symptomer, bekrefter det diagnosen fôrallergi.
Videre oppfølging
Når fôrallergi er bekreftet, vil veterinæren hjelpe deg med å finne et fôr som er trygt å bruke på lang sikt. Mange dyr lever et helt normalt og symptomfritt liv så lenge de holdes på riktig diett – men det krever konsekvent oppfølging.