Forebygging av flått og smitte

Om flått

Flåtten er en liten midd som finnes over hele verden. I Norge er skogflåtten (Ixodes ricinus) den mest utbredte. Flåtten er mest vanlig i Sør-Norge, spesielt i Viken, langs kysten av Sør- og Vestlandet, og oppover i Nordland. På grunn av mildere klima og økende rådyrstammer sprer flåtten seg stadig nordover.

Flåtten er mest aktiv fra april til oktober, men kan være aktiv fra mars til november i milde og fuktige år. Flåtten trives best i fuktige, skyggefulle områder med tett vegetasjon, som løvskog og høyt gress.

Livssyklus

Flåtten har en livssyklus på 2 til 6 år og gjennomgår flere stadier. For hvert stadium trenger flåtten et blodmåltid fra et vertsdyr, som mus eller hjortedyr. Mennesker, hunder og katter kan også bli bitt. Eggene klekkes tidlig om våren, og larvene som får et blodmåltid utvikler seg til nymfer. Nymfene går i dvale om vinteren og våkner til liv neste vår, hvor de klatrer opp på et gresstrå og venter på et vertsdyr. Når de finner et vertsdyr, biter de seg fast og suger blod, noe som gjør at de kan utvikle seg til voksne flått. Voksne hunner trenger enda et blodmåltid før de kan legge egg.

Flåttbårne sykdommer

Flåtten kan overføre bakterier og virus når den suger blod, og kan dermed forårsake sykdommer hos hunder (og sjeldent katter) i Norge. De vanligste flåttbårne sykdommene inkluderer:

  • Borreliose: Den vanligste flåttbårne sykdommen som kan føre til slapphet, nedsatt matlyst, feber, leddbetennelse, nyresykdom og sjeldne tilfeller av nerveskader.

  • Anaplasmose: Gir lignende symptomer som borreliose, inkludert halthet, nerveskader, feber og nedsatt matlyst.

  • Tick Borne Encephalitis (TBE): Har så langt kun blitt beskrevet hos hund i Sverige og kan gi alvorlige nerveskader og død.

  • Babesiose: Forårsaket av en encellet parasitt, Babesia.

Forebygging av flått og

flåttbårne sykdommer

For å redusere flått i nærområdet, kan man fjerne høyt gress og kratt. Det er også viktig å sjekke pelsen på hunden daglig og fjerne flått som har festet seg, siden flåttbårne sykdommer ofte overføres etter 24 timer. Hvis du finner en flått, er det bedre å la eventuelle munndeler sitte igjen i huden enn å grave dem ut, da dette kan føre til større sår. Kontakt veterinær hvis det oppstår en stor hevelse eller rød ring rundt flåttbittet.

En Trix flåttfjerner kan være nyttig for å fjerne flått. Vask bittstedet med antiseptisk middel to ganger daglig i et par dager etter fjerning.

Forebyggende midler

Mange foretrekker å bruke dråper, halsbånd eller tabletter for å forebygge flåttbitt og flåttbårne sykdommer. De fleste av disse produktene er reseptbelagte, men det finnes også noen reseptfrie produkter på apoteket.

  • Dråper (Spot-On): Påføres på huden der dyret ikke kan slikke seg, som nakken. Virker etter 2-3 dager og effekten varer i 4 uker.

  • Halsbånd: Har en avvisende effekt mot flått og varer i 6 til 8 måneder.

  • Tabletter: Dreper flått og lopper innen få timer. Virker i 1 til 3 måneder, men har ingen avvisende effekt.

Vaksine

Hunder kan vaksineres mot borreliose. Vaksinen gis som to sprøyter med 3 ukers mellomrom, deretter en årlig sprøyte tidlig på våren.

Besøk klinikken for mer informasjon og råd om beskyttelse mot flått!

Forrige
Forrige

På reise med hund

Neste
Neste

Diaré hos hund