Allergi hos Hund og katt

En liten hund og en katt sitter på en grønn gressplen med skog i bakgunnen.

Visste du at hunder og katter kan få allergi – akkurat som oss mennesker? Allergi oppstår når immunsystemet overreagerer på stoffer som egentlig er helt ufarlige, men som kroppen tolker som farlige. Disse stoffene kalles allergener, og kan være alt fra pollen og husstøvmidd til matvarer eller flass fra andre dyr.

Dyrene våre kan komme i kontakt med allergener gjennom lufta de puster inn, men som oftest skjer det via huden – derfor er hudproblemer en vanlig reaksjon ved allergi.

Allergi kan være arvelig, men den kan også utvikles over tid ved gjentatt eksponering. Typiske allergener inkluderer pollen, midd, muggsopp, insektsbitt og ulike typer fôr.

Hvordan vet du om dyret ditt har allergi?

Allergi er faktisk en av de vanligste sykdommene hos kjæledyr – rundt 1 av 5 hunder og katter har det. Likevel blir mange ikke diagnostisert fordi symptomene ofte kan forveksles med adferdsproblemer.

Det mest vanlige tegnet på allergi er kløe. Kanskje har du sett at hunden eller katten din slikker og biter seg mye på potene, steller pelsen uvanlig ofte, eller gnir ansiktet sitt mot gulvet eller møbler? Dette kan være kroppens måte å si ifra på.

Å kjenne igjen disse tegnene er viktig for å kunne gi riktig hjelp og behandling. Ta gjerne kontakt med oss hvis du mistenker at dyret ditt kan være allergisk – vi hjelper dere videre!

Les mer om allergisymptomer her.

Hva om dyret mitt er allergisk mot noe i maten?

Bilde av en hund og en katt som spiser fra hversin matskål.

Fôrallergi er også ganske vanlig, og typiske allergener er proteiner fra storfe, kylling, hvete eller melk – ofte noe dyret har spist lenge.

Den eneste sikre måten å finne ut om det er fôrallergi, er å prøve en eliminasjonsdiett i 6–8 uker. Det betyr at dyret får et nytt, allergivennlig fôr i denne perioden for å se om symptomene bedres. Etterpå kan man gi det gamle fôret igjen for å se om symptomene kommer tilbake.

Les mer om fôrallergi her.

Hvordan behandles allergi hos dyr?

Behandling av allergi hos hund og katt handler først og fremst om å redusere eksponeringen for det som utløser allergien, samtidig som man lindrer symptomene. Den mest effektive løsningen er å unngå kontakt med allergenet, men dette er ikke alltid så enkelt – særlig når det gjelder miljøallergier som pollen, husstøvmidd eller muggsopp. Ved fôrallergi har man bedre kontroll, og da kan det være til stor hjelp å bytte til et hypoallergent spesialfôr eller en diett med nye proteinkilder som dyret ikke har fått tidligere.

Heldigvis finnes det gode behandlingsmuligheter som kan tilpasses akkurat ditt kjæledyr. Snakk med veterinæren din om hva som passer best – sammen kan dere legge en plan som gir dyret ditt en bedre hverdag med mindre kløe og ubehag.

Allergi hos hund – når kroppen overreagerer

Allergi hos hund er en ganske vanlig tilstand, og kan vise seg på ulike måter. De vanligste formene er atopi (miljøallergi) og fôrallergi, men noen hunder kan også utvikle kontaktallergi. Felles for alle typene er at hundens immunsystem reagerer unormalt sterkt på stoffer som vanligvis er helt ufarlige – såkalte allergener. Dette fører til en betennelsesreaksjon som kan gi kløe, hudirritasjon, hårtap, betennelser eller problemer med mage og tarm.

Ved mistanke om allergi er det viktig å få en grundig vurdering hos veterinær. Gjennom en systematisk utredning kan man ofte finne ut hva hunden reagerer på, og legge en plan for videre behandling. Dersom det er snakk om fôrallergi, vil det være avgjørende å identifisere og unngå de aktuelle proteinene. For hunder med atopi – altså allergi mot noe i miljøet – er det ofte vanskelig å unngå allergener helt. I slike tilfeller kan det være aktuelt med en allergivaksine, også kalt desensibilisering, for å styrke immunforsvarets toleranse.

Allergi er som regel en kronisk tilstand som krever livslang oppfølging. Med riktig behandling og forebyggende tiltak kan de fleste hunder likevel leve et godt og komfortabelt liv med færre symptomer og bedre livskvalitet.

Les mer om allergi hos hund her.

Allergi hos katt – mer vanlig enn man tror

Katt som ligger på en benk og klør seg i høyre øre.

Allergi er ikke bare noe som rammer mennesker og hunder – våre kattevenner kan også utvikle allergier, selv om det ofte er vanskeligere å oppdage. Katter viser nemlig mer subtile symptomer, og det er lett å tolke tegnene som stress eller atferdsproblemer. For eksempel er overdreven pelsstell, hårtap eller kløe vanlige symptomer, men de blir ofte ikke koblet til allergi. Noen katter får også hudbetennelser eller mageproblemer som følge av allergiske reaksjoner.

I bunn og grunn handler allergi om at immunsystemet overreagerer på noe som egentlig er ufarlig – som pollen, støv, midd eller ulike ingredienser i fôret. Dette fører til at kroppen frigjør betennelsesceller, som gir kløe, ubehag og andre plager. For noen katter kan allergi også forverre eksisterende sykdommer som astma, og bidra til et større ubehag i hverdagen.

Hvis du mistenker at katten din kan være allergisk, er det viktig å kontakte veterinær. Gjennom en allergitest kan man få kartlagt hvilke allergener katten reagerer på. Det gir et bedre grunnlag for å tilpasse livsstilen og eventuelt sette i gang forebyggende behandling.

Katter med allergi har ofte behov for livslang oppfølging for å holde symptomene i sjakk. Selv om man ikke alltid kan "kurere" allergien, finnes det gode muligheter for å redusere plagene og sikre katten et godt og komfortabelt liv.

Les mer om allergi hos katt her.

Neste
Neste

FIV – Feline Immunodeficiency Virus (Katteaids)