Bør jeg kastrere katten min?

Hvis katten din ikke skal brukes til avl, er kastrering en beslutning som kan gi mange fordeler. Katter blir kjønnsmodne allerede ved fire måneders alder, og en ukastrert katt kan raskt få mange avkom. I løpet av tre år kan en fertil hunnkatt være opphav til så mange som 20 000 etterkommere, noe som bidrar til overpopulasjon og et økende antall hjemløse katter. For å unngå å bidra til dette problemet, velger mange eiere å kastrere katten sin.

Vi anbefaler at alle katter som ikke skal brukes til avl, kastreres mens de er unge. Hovedårsaken til dette er at det er katteeierens ansvar, uansett om de eier hannkatter eller hunnkatter, å bidra til å forhindre at det blir født for mange kattunger. Det kan være en utfordring å finne hjem til alle nyfødte kattunger, og noen må dessverre avlives på grunn av dette. Andre kattunger ender opp som villkatter og kan lide av sult og andre problemer.

Helsefordeler for Hunnkatter

For hunnkatter innebærer kastrering betydelige helsefordeler. Ved å kastrere katten fjernes risikoen for sykdommer som eggstokkreft og livmorbetennelse, og risikoen for jursvulster reduseres. Dette bidrar til at kastrerte hunnkatter ofte lever lengre og har bedre helse sammenlignet med ukastrerte hunnkatter.         

helseFordeler for Hannkatter

For hannkatter innebærer kastrering at den typiske hannkatten lukten forsvinner, og de streifer mindre, noe som gjør at de holder seg i nærheten av hjemmet. Dette reduserer også risikoen for slåsskamper, som ikke bare kan føre til skader, men også smitte av alvorlige virussykdommer som FIV. Mindre slåssing betyr færre veterinærbesøk og lavere kostnader. Som et resultat lever kastrerte katter ofte lengre enn ukastrerte.         

Kjønnsdrift og Relatert Atferd

Kastrering eliminerer kattens kjønnsdrift og atferden som følger med denne. Hos hunnkatter betyr det at man unngår uønskede kattunger, katten slipper den stressende løpetiden, og behovet for å gi p-piller forsvinner. Kastrering reduserer også risikoen for alvorlige helseproblemer som eggstokkreft, livmorbetennelse, og jursvulster. Hunnkatter som er kastrert, lever ofte lengre og sunnere liv enn de som ikke er det.

bedre Sosial Atferd og

Livskvalitet

Sosialt sett er kastrerte katter ofte mer vennlige og harmoniske, både overfor mennesker og andre dyr. De er generelt roligere og mer tilpasset som kjæledyr, noe som forbedrer livskvaliteten for både katten og eieren. Derfor er kastrering en ansvarlig handling som beskytter kattens helse og forbedrer dens livskvalitet.

Ved å kastrere katten vil du gjøre noe bra for både katten og deg selv. Her kan du finne informasjon om de ulike metodene vi benytter for kastrering av både hannkatter og hunnkatter.

Når bør katten kastreres?

Vi anbefaler kastrering av hann- og hunnkatt fra 3-5 måneders alder. 

Hunnkatten er polyøstral, som vil si at hun har løpetid hele tiden, med bare et kort opphold som kan være vanskelig å merke, mellom syklusene. Det er derfor like store sjanser for drektighet hver eneste dag hele året. En hunnkatt kan bli drektig så tidlig som ved 4 måneders alder, og hun kan få mellom 4 og 6 kattunger per kull.

Hvis hunnkatten kastreres før hun blir kjønnsmoden, kan man unngå behovet for p-piller og redusere risikoen for jursvulster til et minimum. På samme måte, ved å kastrere hannkatten før han blir kjønnsmoden, unngår man rivalisering i nærområdet, noe som reduserer sjansen for slåsskamper som kan føre til sårskader og smittsomme sykdommer.

Bakdelene med Kastrering

Den største ulempen med en kastrering er at katten har lettere for å legge på seg etterpå.

Kastrering kan senke stoffskiftet og øke risikoen for overvekt, som igjen kan føre til problemer som diabetes. Det anbefales å veie katten regelmessig og å gå over på et enda mindre energirikt fôr dersom det blir nødvendig. Det er lettere å forhindre overvekt enn å forsøke å slanke en overvektig katt.

Noen katter kan utvikle urinstein etter kastrasjon. Dette skyldes trolig at de urinerer sjeldnere enn normalt fordi markeringsbehovet ikke lengre er tilstede. Dette problemet var vanlig før, men vi ser lite av det i dag, da de aller fleste kattefôr nå er regulert mhp innholdet av de mineralene som feller ut og gir urinsteinsproblemer.

Det forekommer imidlertid av og til, og katten vil da stadig sitte og trykke som om de prøver å urinere uten at det kommer noe ut. Dette er en tilstand som krever akutt hjelp da det er svært smertefullt og vil være dødelig i løpet av et par døgn. Katten vil etter at den har fått akutthjelp trenge spesialdiett resten av livet og de fleste fungerer bra på det. Selv om disse er ulemper, veies de opp av fordelene ved kastrering.

Spesielle fôr for kastrerte katter kan bidra til å forebygge disse helseproblemene.

Hva er forskjellen på kastrasjon

og sterilisering?

Mange tror at sterilisering og kastrering defineres av hvilket kjønn katten er; sterilisering på hunnkatter og kastrering på hannkatter. Dette er ikke riktig.

Kastrering: Dette innebærer at man kirurgisk fjerner kjønnskjertlene, som testiklene hos hannkatter og eggstokkene (ofte sammen med livmoren) hos hunnkatter. Kastrering reduserer produksjonen av kjønnshormoner betydelig, noe som minimerer kattens behov for å pare seg. Hunnkatter som blir kastrert vil derfor ikke oppleve løpetid, og unngår dermed den påkjenningen som følger med den.

Sterilisering: Når en katt blir sterilisert, blir sædlederne hos hannkatter kuttet, slik at sædcellene ikke kan overføres til hunnkatter. Hos hunnkatter kuttes egglederne, slik at eggene ikke kan nå livmoren. Dette forhindrer at katten blir drektig, men katten kan fortsatt gå i brunst og vise parreatferd. I Norge er sterilisering sjelden, og termen "sterilisering" brukes ofte om det som egentlig er kastrering.

Id-merking

Vi anbefaler på det sterkeste å ID-merke katten samtidig som den kastreres, hvis dette ikke allerede er gjort. Vi setter da en mikrochip under nakkeskinnet, som inneholder et unikt nummer knyttet til dyrets navn, eier, telefonnummer og adresse. Denne ID-merkingen kan leses av veterinærer, Dyrebeskyttelsen, politiet, samt enkelte vektertjenester og redningsselskaper. Dette gjør det mulig å kontakte eieren dersom katten blir skadet eller kommer bort.

Les mer om ID-merking her.

Dersom du ønsker å kastrere katten din vil du få god veiledning og informasjon ved klinikken både før og etter operasjonen.

Har du spørsmål om kastrering eller ønsker å bestille time, vennligst ta kontakt.

Neste
Neste

Katt og Veterinær besøk